TULEVIA TAPAHTUMIA

KUTSU


Lappeenrannan Kilta ry.n vuosikokous

Aika: 27.3.2024 klo 15.00

Paikka: Lappeenrannan Raatihuone, Raastuvankatu 7


Tervetuloa
KUTSU

Lappeenrannan Killan 75-vuotisjuhlaluento:


Eija-Hilkka Anttila:

Kohtaamisia kaupunkimme katseen alla- " Vain sydämellään näkee hyvin"


Ensio Koikkalainen:

Arboretum - puulajiston merkitys kaupungille ja kaupunkilaisille.

Aika: 27.3.2024 klo 18.00

Paikka: Lappeenrannan Raatihuone, Raastuvankatu 7


Tilaisuus on kaikille avoin. Lämpimästi tervetuloa

MENNEET TAPAHTUMATLappeenranna Kilta ry:n vuosikokous

Aika: 25.04.2023 klo 17.00-19.00

Paikka: Scandic Patria Kauppakatu 21, LappeenrantaLappeenrannan Kilta ry:n vuosikokous

Aika: 26.4.2022 klo17.00 - 19.00.

Paikka : Scandic Patria / tila: Vety Kauppakatu 21, Lappeenranta.

Kokous esitelmä: Lappeenrannan leirikirkkojen tarina

Esitelmöitsijä: arkkitehti Martti Muinonen.

Huom ! esitelmä alkaa klo 17.30

Tervetuloa


PS. Muistathan AVI:n alueelliset korona suositukset :- kasvomaskisuositus ja pidetään etäisyyttä muihin ihmisiin.

KASVILLISUUSKIERROS RAKUUNAMÄELLÄ

Etelä-Karjalan Luonnonsuojelupiiri järjestää 20.5.2019 klo 18 Rakuunamäen kasvillisuuskierroksen. Lähtö on Adolf Ehnroothin aukion laidalta. Kierroksen vetää biologi Kimmo Saarinen.

Kiltalaiset ovat tervetulleita mukaan!


HUHTIKUUN KILTA-ILTA: CHYMOSHuhtikuun kiltailta pidetään tiistaina 16.4.2019 ravintola Lampussa kello 18 alkaen.


Leena Kauria kertoo Chymoksesta, Chymoksen edelläkävijyydestä ja erikoisista tapahtumista yhtiön 100-vuotisen taipaleen ajalta. Nähtävillä on myös kuvia ja kirjallisuutta Lappeenrannan oman perinteikkään, nykyisin Fazer-konsernin osana toimivan makeis- ja mehu- ym. tehtaan vaiheista.Tervetuloa!


T: pj. Marja
LAPPEENRANNAN KILLAN KEVÄTKOKOUS


Hyvä Killan jäsen,


Lappeenrannan Killan kevätkokous pidetään keskiviikkona 13.3.2019 kello 17 alkaen kaupungintalon Wilma-kokoustilassa, 1. krs.


Kokouksessa käsitellään ensin viralliset kevätkokousasiat, mm. vuoden 2018 tilinpäätös ja toimintakertomus (liitteinä). Virallisen osuuden jälkeen dosentti Kari-Matti Vuori kertoo Saimaarium-luontokeskushankkeesta:https://saimaarium.fi/


Tervetuloa!


Kevätterveisin,


pj. Marja Vuorinen


SYYSKOKOUS, KILTA-ILTA JA PRO LAPPEENRANTA -PALKINTO


Lappeenrannan Kilta ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään tiistaina 4.12.2018 kello 17 alkaen Lappeenrannan kaupungintalon Willimies-kokoustilassa.


Syyskokouksessa käsitellään sääntöjen 10 § määräämät asiat.


Kokouksen jälkeen kello 18 alkaen pidetään muillekin kuin Killan jäsenille avoin Kiltailta, jossa luovutetaan Pro Lappeenranta -mitali ja kunniakirja. Kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen kertoo kaupungin viherrakentamisesta.


Tervetuloa!


Johtokunnan puolesta,

Marja Vuorinen

P.S. Aiemmin marras-joulukuussa 2018 pidettäväksi suunniteltu Marian aukio -teemailta siirtyy pidettäväksi alkuvuonna 2019.


LOKAKUUN KILTA-ILTA: AJAKOHTAINEN KAAVOITUS


Syksyn ensimmäinen kilta-ilta pidetään tiistaina 30.10. kello 18:00. Paikkana on perinteiseen tapaan ravintola Lamppu ja aiheena ajankohtaiset kaavoitusasiat.


Illassa kuullaan mm. kaupunginarkkitehti Maarit Pimiän alustus sekä allekirjoittaneen kommenttipuheenvuoro.


Tervetuloa!


Johtokunnan puolesta,Marja Vuorinen


HUHTIKUUN KILTA-ILTA: LAPPEENRANNAN KILLAN TOIMINTA JA TULEVAISUUS?


Lappeenrannan Kilta järjestää huhtikuun kilta-illan aiheesta, joka on suunnattu kaikille sen toiminnasta ja kaupunkimme asioista yleensä kiinnostuneille. Mitä Killan toiminta on, mitä sen pitäisi olla, miten toimintaa voitaisiin ajanmukaistaa ja uusia, aktiivisia jäseniä ja toimijoita saada mukaan? Sana on vapaa ja ideat saavat sinkoilla! Toivomme paikalle erityisesti henkilöitä, jotka eivät ole aiemmin käyneet kilta-illoissa ja jotka olisivat valmiita mukaan toimintaan aloitteellisina tekijöinä.


Ilta järjestetään tuttuun tapaan ravintola Lampussa tiistaina 24.4. klo 18 alkaen.
Isäntänä toimii Killan puheenjohtaja
Pentti Hotti ja paikalla on myös hallituksen jäseniä.


LAPPEENRANNAN KILLAN KEVÄTKOKOUS

Lappeenrannan Killan kevätkokous Lappeenrannan kaupungintalolla 27.3. klo 18:00. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 9 § mukaiset asiat. Lisäksi paikalla on Pia Haakana, joka kertoo Lappeenrannassa elokuussa tapahtuvista kotiseutupäivistä.


LAPPEENRANNAN KILLAN SYYSKOKOUS SU 26.11.2017 KLO 14 LINNOITUKSESSA

Killan sääntömääräinen syyskokous pidetään sunnuntaina 26.11. Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan seurakuntatalon salissa Linnoituksessa (Kristiinankatu 7) klo 14 alkaen.

Kokouksen jälkeen seuraa ajankohtainen tietoisku entisten elokuvateatterien (Nuijamies, Kino-Aula) kohtaloa käsitelleen taannoisen kilta-illan jatkoksi: kuulemme vasta perustetun Kulttuuritila Nuijamies ry:n suunnitelmista ja tilanteesta uuden toiminnan käynnistämiseksi.

Paikalle saapuville ryhmän edustajille on mahdollista esittää kysymyksiä ja aikaa varataan myös yleiselle keskustelulle aiheesta. Ks. hankkeesta myös yhdistyksen uusi sivusto: www.nuijamies.fi

Tervetuloa!KILTA-ILTA:

RAKUUNAMÄEN VARUSKUNTA-ALUEEN HISTORIA JA TULEVAISUUS

TO 26.10.17-20 UPSEERIKERHOLLA

Asiantuntijoiden ja eri sidosryhmien edustajien alustukset käsittelevät Rakuunamäen alueen rakennushistoriaa, sotilas- ja asutuskäyttöä, perinteitä sekä uusia haasteita ja mahdollisuuksia. Aikaa on varattu myös kysymyksille, yleisöpuheenvuoroille ja keskustelulle. Aiheesta laajemmin illan emännän Marja Vuorisen yhteenveto alla. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Venäjän ja Ruotsin vanhojen valtapiirien rajalla sijainneella Lappeenrannalla on pitkä historia sotilaiden kaupunkina. Alun perin Ruotsin rajaa turvanneen Linnoituksen edustalla käytiin 1741 Pikkuvihan verisin taistelu. Se päättyi puolustajien tappioon, ja rauhanteossa 1743 kaupunki
jäi Venäjän puolelle. Autonomiakauden alussa palattiin muun Viipurin läänin
mukana emä-Suomen yhteyteen. Kun länsiraja siirtyi Tornionjokeen, Lappeenrannan
merkitys linnoituskaupunkina ymmärrettävästi heikkeni.

Uusi sotilaallinen nousukausi alkoi 1800-luvun puolimaissa, kun nykyisen lentokentän alueella alettiin järjestää ratsuväen harjoitusleirejä. Rakuunamäen 1889–1894 rakennetuilla kasarmeilla ovat historian kuluessa toimineet sekä suomalaiset että venäläiset rakuunat. Itsenäistymisvaiheen aikana kaupungissa majaili saksalaista tykistöä ja vanha leirikenttä sai uusiokäyttöä varhaisen
sotilasilmailun tukikohtana.

Sotilaat ovat kaikonneet Rakuunamäeltä. Tilalle on tullut asutusta ja erilaisia toimitiloja. Maasotakoulun sammutettua valot alue kasvaa kokonaan osaksi siviilien kaupunkia. Millaisia
uusia toimintoja alueelle tulisi sijoittaa? Miten vaalitaan parhaiten alueen historiallisia kerrostumia? Miten taataan sen omaleimaisten luonto- ja puistoalueiden säilyminen? Millaiset kaavoitusratkaisut palvelisivat parhaiten alueen asukkaita ja kaupunkilaisia? Entä millaisia
kulttuurimatkailun kehittämismahdollisuuksia Rakuunamäellä on?

KILTA-ILTA: ELOKUVATEATTEREIDEN KOHTALO JA UUSI KÄYTTÖ? TO 21.9. klo 18 KOLME LYHTYÄ

Lappeenrannan Killan syksyn kilta-illat avataan räväkästi viime aikojen ajankohtaisella ja jopa valtakunnallisestikin kuohuttaneella aiheella: mitä tulee tapahtumaan Nuijamiehen ja Kino-Aulan saleille ja kiinteistöille? Onko uhkien ohella toisaalta uusia käyttö- ja toteutusideoita, ketkä niitä ovat tarjoamassa? Mitä sanoo Osuuspankki? Mitä voivat tehdä tehdä Lappeenrannan kaupungin kaavoitus, tapahtumatuotanto ja markkinointi? Ovatko Nuijamies ja Willimies sama vai eri henkilö?

Paikalla ideoimassa ja haastateltavina uusien ideoiden "puhemies" teatteri-ilmaisun ohjaaja Aapo Stavén kaupungilta tapahtumapalveluiden Jorma Kallio sekä markkinoinnista, PR- ja brändityöstä vastaava Mirka Rahman ja pankin edustajana Mauno Muukkonen. Kommentoimassa mm. yrittäjä Juha Härkönen. Illan isännöi Mikko Europaeus. Tilaisuus on kaikille avoin ja maksuton. Tervetuloa siis ravintola Kolmeen Lyhtyyn, vilkasta keskustelua ja yleisökysymyksiä toivotaan!LAPPEENRANNAN TAISTELUN VUOSIPÄIVÄN SEMINAARI 19.8.: SUOMI 100 VUOTTA SITTENTauon jälkeen perinteinen seminaari järjestetään taas Upseerikerholla 19.8. klo 9.30 - 12.30.

Järjestäjänä on Etelä-Karjalan maakuntayhdistys yhteistyössä Lappeenrannan Paasikivi-seuran ja Lappeenrannan Killan kanssa. Klikkaa tästä linkistä seminaarin ohjelma.

Seminaari on maksuton, mutta väliaikakahvi maksullinen. Tervetuloa!

MISTÄ SYDÄN TUNTEE LAPPEENRANNAN -KYSELYN TULOKSET JULKAISTU!

Lappeenrannan Killan ja kaupungin yhdessä järjestämässä yleisöäänestyksessä ja -kyselyssä etsittiin kotikaupungin tunnusmerkkejä ja paikan henkeä. Kysely järjestettiin keväällä 2017.

Kyselyyn vastasi yli 500 henkilöä. Ohessa linkki kaupungin tiedotteeseen ja kyselyyn: http://www.lappeenranta.fi/news/Mista-sydan-tuntee...


ARKKITEHTUURIPYÖRÄILY SAA JATKOA 7.6.!

Suosittu arkkitehtuuripyöräily järjestetään myös tänä kesänä. Polkupyörillä tehtävä retki suuntautuu tällä kertaa itäiseen Lappeenrantaan, vauhti rauhallinen, pysähdyksiä eri kohteissa. Oppaina jälleen arkkitehdit Mikko Heikkilä ja Matti Veijovuori. Lähtö Marian aukiolta 7.6. klo 17.30. Retki on ilmainen eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Kilta suosittelee lämpimästi!

TOUKOKUUN KILTA-ILTA: Onnellisuus Lappeenrannassa

Ravintola Kolme Lyhtyä ke 17.5. klo 18

Miksi Lappeenranta sijoittui häntäpäähän kuntien ja kaupunkien asukkaiden onnellisuutta mittaavassa tutkimuksessa? Mikä on onnellisuuden syy-ja seuraussuhde asuin- ja elinympäristöömme?

Kevään viimeisessä kilta-illassa kuntarating 2016-tutkimusta esittelee illan emäntä, Killan hallituksen jäsen, yleiskaava-arkkitehti Marjo Saukkonen. Kommentoimassa ovat kirjailija Petter Sairanen ja rovasti-rumpali evp. Matti J. Kuronen. Tervetuloa!Killan kevätkokous ja maaliskuun kilta-ilta ti 28.3. kaupungintalolla

Lappeenrannan Killan sääntömääräinen kevätkokous pidetään tiistaina 28.3. klo 18 kaupungintalolla Willimies-kabinetissa (02 krs.). Samassa yhteydessä järjestetään maaliskuun kilta-ilta, jonka aiheena on kaupungin kaavoitustilanne. Sitä esittelee kaupungin puolesta kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä.

Tilaisuudessa tarjotaan kakkukahvit ja siihen on vapaa pääsy. Tervetuloa!


Yleisöäänestys ja kysely: Mistä sydän tuntee Lappeenrannan?


Kerro, mikä Lappeenrannan kaupunkimaiseman osa, miljöö, rakennusryhmä, yksittäinen rakennus, talo tai muu rakennelma on sinulle erityisen tärkeä ja arvokas: kaupungin symboli, ellei peräti sielun sija. Perinneyhdistys Lappeenrannan Kilta ja Lappeenrannan kaupungin tekninen toimi järjestävät tämän yleisöäänestyksen ja kyselyn Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Vastauksia voi jättää 15.4.2017 saakka. Kyselyn tulokset julkistetaan vielä ennen kesää.

Voit valita enintään kolme mielikohdettasi joko sadan kohteen listalta tai nimetä aivan omia
tunnusmerkkejäsi Lappeenrannalle. Äänestää voit kahdella eri tavalla:

1) Klikkaa oheista linkkiä päästäksesi SÄHKÖISEEN ÄÄNESTYSLOMAKKEESEEN

2) Hae äänestyslomake kaupungintalolta asiakaspalvelukeskus Winkistä (1.krs) ja palauta se sinne.

Lappeenrannan kaupunkikuva on muuttunut ja muuttuu koko ajan voimakkaasti. Kyselyllä selvitetään nyt, mikä kaupunkikuvassa on asukkaille merkityksellistä – paikkoja, joihin asukkailla on erityinen tunneside. Eletty ja koettu tila, paikan henki, genius loci, muodostuu monista tekijöistä: ihmisistä, historiasta, kulttuurista, vuodenaikojen rytmistä jne.

Asukkaiden mielipiteet ja käsitykset ovat olennaisia, jotta tärkeäksi koetut paikat, rakennukset ja ympäristöt tunnistetaan ja voidaan ottaa huomioon kaupunkisuunnittelussa ja kaavoituksessa. Tässä kyselyssä esiin nousevia kohteita voidaan korostaa myös esimerkiksi valaistuksen ja lähiympäristöönsä sovitettujen opasteiden avulla.

Kyselyn järjestäjät toivovat, että vastaajat tuovat esiin myös vähemmän ilmeisiä ja täysin
henkilökohtaisista syistä tärkeitä valintoja yleisesti tunnettujen ja arvostettujen kohteiden ohella.

Lyhyet perustelut valinnoille ovat toivottavia. Lomakkeeseen voi kirjoittaa myös pieniä tarinoita.

Nimen ja yhteystiedon antaneiden kesken arvotaan palkintoja.

Lisätietoja antavat:


Lappeenrannan Kilta:

Puheenjohtaja Pentti Hotti, puh. 050 560 5212 hotti.pentti@gmail.com
Sihteeri Esko Kosonen, kosonen.esko@gmail.com
Mikko Europaeus, mikko.europaeus@gmail.com

Lappeenrannan kaupunki:
Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä, puh. 040 653 0745, maarit.pimia@lappeenranta.fi
Kaavoitusarkkitehti Sanna Kokko, puh. 040 664 6490, sanna.kokko@lappeenranta.fi


UUSI MUSEOJULKAISU "LAPPEENRANTA OSCARIA SARÉNIN (1893-1909) JA AIKALAISTEN KUVAAMANA ILMESTYNYT!"

Kirjaa on saatavissa 28.2.2017 alkaen Lappeenrannan museoiden museokaupoista Etelä-Karjalan museosta (Kristiinankatu 15), Lappeenrannan taidemuseosta (Kristiinankatu 8-10) ja Wolkoffin talomuseosta (Kauppakatu 26) hintaan 35€.

Lisää julkaisusta TÄSTÄ.


Syyskausi 2016

SYYSKOKOUS

Lappeenrannan Killan syyskokous pidettiin Ortodoksisisen seurakunnan seurakuntatalolla Linnoituksessa sunnuntaina 20.11. Paikalla oli noin 15 henkilöä. Kilta siirtyi pitkäaikaisen Killan vaikuttajan ja puheenjohtajan Seppo Koivupuron aikakaudesta uuteen: puheenjohtajaksi valittiin nyt Pentti Hotti. Lisäksi hallitukseen tulivat Marjo Saukkonen ja Marja Vuorinen. Killan hallitus kiittää Seppoa pitkästä palveluksesta ja toivottaa helpompia hetkiä nyt Killan parissa!
Kokouksessa käsiteltiin Killan sääntöjen 10 §:ssä mainitut syyskokousasiat ja sääntöjen 6 §:n mukaisesti johtokunnan esitys uuden kunniajäsenen kutsumisesta. Kunniajäseneksi valittiin Killan toiminnassa jo vuosikymmeniä keskeisesti vaikuttanut Matti J. Kuronen. Lappeenrannan Kilta kiittää ja onnittelee Mattia lämpimästi Lappeenrannan ja Killan eteen tehdystä työstä!

Kokouksen yhteydessä jaettiin myös johtokunnan myöntämä Pro Lappeenranta -mitali 2016. Sen saivat Kari ja Rauni Sintonen ravintola Wolkoffista. Kunniakirjan teksti kuuluu: "tunnustukseksi pitkästä ja arvostetusta ravintolatoiminnasta Wolkoffin talossa, jonka historiallinen miljöö sen
ansiosta on säilynyt arvokkaalla tavalla elämää sykkivänä." Onnittelut myös Sintosille!

Varsinaisen syyskokouksen päätyttyä kokousesitelmän piti dipl.ins., tietokirjailija Matti Hakulinen aiheesta: Pontuksen kaivanto, historiaa ja nykypäivää.


Lokakuun kiltailta:

VESITORNIN VALLOITUS

Lappeenrannan vesitornia ovat monet jo pitkään toivoneet takaisin kaupunkilaisten yhteiseksi tilaksi. Lappeenrannan kaupunki ja Etelä-Karjalan liitto ovat nyt aikeissa ryhtyä suunnittelemaan tuon toiveen toteuttamista.

Lappeenrannan Kilta haluaa kantaa kortensa kekoon julkisen keskustelun vauhdittamiseksi ja kansalaismielipiteiden esiin nostamiseksi. Kiltaillassa tiistaina 18. lokakuuta ravintola Kolmessa Lyhdyssä kello 18 on yleisöllä tilaisuus heittää ilmaan ideoita sekä yhdessä pohtia, millainen toiminta tornissa olisi järkevää ja mahdollista.

Keskustelun alustaa vesitornin avaamisen puolesta pitkään taistellut kaupunginvaltuutettu Erkki Räsänen. Illan isäntänä on Killan hallituksen jäsen, arkkitehti Raine Valtonen.

Kiltaretki Arboretum-puistoon ke 21.9.2016 klo 17

Syksyn avauksena kiltailtojen hengessä Lappeenrannan Kilta jalkautuu tutustumaan kaupungin arboretum- eli puulajipuistoon. Paikalla ovat retkioppaina kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen ja kaupungin työntekijä Mirja Heikkinen. Kokoontuminen klo 17.00 vesitornin juurella. Tervetuloa!
KAUPPATORI-ADRESSI ON LUOVUTETTU


Lappeenrannan Killan adressiin kertyi yhteensä 2708 nimeä. KIITOS TUESTA YHTEISELLE ASIALLE!

Adressi on luovutettu 13.6.2016 Lappeenrannan kaupunginhallitukselle. Asia ja adressi on luvattu saattaa tiedoksi asiaa koskevassa hallituksen ja kaupunginvaltuuston päätöksenteossa. Samalla kansalaisliikkeeksi laajentunut torikampanja on ainakin toistaiseksi päättynyt.

Adressin pohjana olleet Killan "teesit" ovat luettavissa alla:

1. Lappeenrannan kauppatori on säilytettävä paikallaan. Toria voidaan ja tulee kehittää sen nykyisistä lähtökohdista.

2. Kauppahalli on säilytettävä ja pidettävä kunnossa. Se on elimellinen osa sopusuhtaista toriympäristöä ja edustaa kaupungissa harvinaista 1950-luvun käyttöarkkitehtuuria. Hallin teknistä toiminnallisuutta voidaan tarvittaessa parantaa perustelluilla rakennuksen luonnetta kunnioittavilla pienillä muutoksilla. Sen tilalle ei tule suunnitella uudisrakentamista, vaan kehittää hallin toimintaa.

3. Kahvi- ja vetykioskit on säilytettävä toiminnassa ja paikallaan ja asianmukaisessa kunnossa nykyisellä paikallaan. Ne edustavat tunnusomaisen, perinteisen torikulttuurin jatkuvuutta, ovat tärkeä sosiaalinen kohtaamispaikka ja symboloivat Lappeenrantaa kaupunkilaisille ja ulkopaikkakuntalaisille.

4. Torin kattamisesta tulee luopua ja kehittää toria sen perusluonteen mukaisesti ulkoilmaympäristönä. Tämä edellyttää teknisiä uudistuksia ja kunnossapitoa (soittolava, myyntipöydät, ym. apurakenteet, päällyste jne.) ja toiminnallista ympärivuotista kehittämistä (esim. kesällä myyntiä, lähiruokapiste, tapahtumia, lavaesiintymisiä, talvella luistelurata, lumitapahtumia jne.).

5. Lisä-/uudisrakentamiselle voidaan tarvittaessa osoittaa paikkoja torin itäisellä puolella Oksasenkadun - Kauppakadun - Kievarinkadun - Toikankadun korttelissa. Torin parkkitiloiksi riittävä nykyiset maanpäälliset ja -alaiset parkkipaikat. Kaupungin tulee tässäkin suosia jalankulkua ja pyöräilyä yksityisautoilun sijaan.
MIELENOSOITUS


AVOIMEN TORIN, KAUPPAHALLIN JA VETYKIOSKIEN PUOLESTA


Helluntaisunnuntaina 15.5. klo 12.00 kauppatorilla. Ohjelmaa, puheita, rekvisiittaa ja keittotarjoilu.

Järjestäjänä Lappeenrannan Kilta ja yhteistyökumppanit.

Hernerokan tarjoavat Muona-Mikko ja Tmi Mytty.

TULE MUKAAN PUOLUSTAMAAN TORIA TURHUUKSILTA!KILLAN KEVÄTKOKOUS

Lappeenrannan Kilta ry:n sääntömääräinen kevätvuosikokous pidetään su 20.3. klo 14 alkaen Lappeenrannan kaupungintalon Venla-kabinetissa. Käsitellään sääntöjen 9 §:n mukaiset kevätkokousasiat ja käydään evästyskeskustelu Killan toiminnasta sekä kesäretkistä.

Kokousesitelmän pitää historiantutkija Anu Talka aiheenaan "Maalaisseurakunta ja kasvava kaupunki - Lappeen seurakunta muutoksen vuosina".

Tervetuloa!


KILTAILLAT 2016


Toukokuun kiltailta:

TAISTELU TORIN PUOLESTA

Alustajina Jyri Hänninen kaupunginhallituksesta ja Heikki Saarela Mytyn lihakaupasta kauppahallista.

Tavoitteena on sopia tukitoimista kaupungin ajankohtaisia kauppatorin muutossuunnitelmia vastaan: avoin toritila, kauppahalli ja kahvi- ja vetykioskit säilytettävä! Mielenosoitus ja adressien keruu ovat selvityksessä...tule mukaan ideoimaan!

Ilta pidetään keskiviikkona 11.5. klo ravintola Kolmessa Lyhdyssä. Tervetuloa!Huhtikuun kiltailta:


VIHREÄ KAUPUNKI TERVEYDEN TURVANA

Lappeenrannan Killan huhtikuun kiltaillassa keskitytään

kaupungin viheralueiden merkitykseen ja suunnitteluun.


Ilta pidetään tiistaina 19.4. klo 18.00 alkaen ravintola Kolmessa Lyhdyssä.

Alustajina Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin johtaja Kimmo


Saarinen ja kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen.


Alustusten jälkeen tilaisuus keskusteluun.TARKEMPI KUVAUS:


”Vihreä kaupunki terveyden turvana” on keskustelun aiheena Lappeenrannan

Killan huhtikuisessa kiltaillassa 19.4. klo18 ravintola Kolmessa Lyhdyssä.

Vihreyden ja vehreyden merkityksestä alustavat Etelä-Karjalan allergia- ja

ympäristöinstituutin johtaja Kimmo Saarinen ja Lappeenrannan

kaupunginpuutarhuri Hannu Tolonen.


Kaupunkien ja taajamien viherympäristöjen, puistojen ja metsiköiden, on todettu

alati kasvavan tutkimustiedon valossa olevan elintärkeitä sekä asukkaiden

psyykkiselle että fyysiselle terveydelle.

”Luonnon monimuotoisuuden kato näkyy ja tuntuu kaupungistuvissa

yhteiskunnissa. Asfaltin ja betonin murjomassa erämaassa kansalaisten terveyttä

nakertavat krooniset taudit, joiden hillitsemisessä voisi auttaa askel kohti

luontoa”, sanoo dosentti Kimmo Saarinen.Entisestä ”lehmusten kaupungista” on tullut ”Green Lappeenranta”.

Samaan aikaan monet asukkaat ovat tunteneet, että kaupunki on kurittanut osaa

viheralueistaan, varsinkin lähimetsiä, tarpeettoman kovalla kädellä. Sitä kuusta

kuuleminen, jonka juurella asunto,sanoo sananlasku. Onko niin tehty

Lappeenrannassa, vai pitäisikö korvaa herkistää, siitä sana on vapaa keväisessä

Kiltaillassa.

Tilaisuus on avoin yleisölle.Tervetuloa! Lappeenrannan Kilta ryMUUT TAPAHTUMAT
Kaupunkikuva muuttuu: AINONKATU

Arkkitehti Klaus Pelkonen kertoo Lappeenrannan rakennetusta historiasta noin 200 vuoden ajalta. Kohteena ovat Yhdyskatu ja Ainonkatu. Tilaisuus pidetään Lappeenrannan Upseerikerholla (Upseeritie 2) ke 17.2. klo 18. Se on kaikille avoin. Kahvitarjoilu: 4 € (sis. kahvin ja pullan). Järjestäjät: Etelä-Karjalan museo ja Lappeenrannan Kerho Oy.


Syyskokous

Lappeenrannan Kilta ry:n sääntömääräinen syysvuosikokous pidetään Kehruuhuoneella sunnuntaina 22. marraskuuta alkaen klo 12.00. Kokouksessa käsitellään Killan sääntöjen 10.§ : n mukaiset syyskokousasiat. Kokouksen jälkeen julkistetaan vuoden 2015 pro Lappeenranta-mitalin saaja ja jaetaan mitali. Tilaisuuden lopuksi Kehruuhuoneen toimitusjohtaja, taiteilija Sari Kaasinen pitää noin puolen tunnin pituisen esityksen aiheenaan “Kehruuhuoneesta kuultua”.


Kiltaillat

2016

Helmikuun kiltailta käsitteli teatteria ja paikallisuutta. Alustajina olivat näytelmäkirjailija Aimo Vuorinen ja kirjailija Petter Sairanen. Illan emäntänä toimi Eija-Hilkka Anttila.

2015

Marraskuun kiltailta: "Luotoloiden tarina: Lappeenrannan elokuvateattereiden historiaa".

Marraskuun kiltailta pidetään tiistaina 24.11. ravintola Kolmessa Lyhdyssä klo 18 alkaen. Elokuvateatteriyrittäjä Merja Luotola-Maarnela kertoo Lappeenrannan elokuvateattereiden Kino-Aulan ja Nuijamiehen historiasta ja nykypäivästä. Alustuksen jälkeen mahdollisuus keskusteluun.

Illan isäntänä toimii Killan hallituksen jäsen Matti J. Kuronen.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Lokakuun kiltailta: "Kaupungin uudet kaavoittajat".

Lokakuun kiltailta pidettiin tiistaina 27.10. ravintola Kolmessa Lyhdyssä klo 18.00 alkaen. Mitä ajankohtaista kuuluu Lappeenrannan kaavoitukseen ja ketkä siitä vastaavat? Alustajina esittäytyivät kaupungin kaavoituksen uudet ammattilaiset yleiskaava-arkkitehti Marjo Saukkonen, asemakaava-arkkitehti Maarit Pimiä ja kaavoitusarkkitehti Matti Veijovuori.

lllan isäntänä toimi Killan hallituksen jäsen, arkkitehti Raine Valtonen.

Syyskuun kiltailta: "Taide ja kaupunkikuva", esimerkkinä Kaunis Veera- veistos.

Syyskuun kiltailta pidettiin tiistaina 15.9. ravintola Kolmessa Lyhdyssä alkaen klo 18.00. Illan aiheena on "taide ja kaupunkikuva", esimerkkitapauksena käsitellään Kaunis Veera - veistosta ja sen paikkaa. Aiheesta "taide ja kaupunkikuva alusti taiteilija Unto Ahjotuli, Kaunis Veera - veistoksen suunnittelun nykyvaihetta valottaa havainnekuvin toimitusjohtaja Ossi Vilhu.

Illan isäntänä toimi Killan hallituksen jäsen, arkkitehti Raine Valtonen.

Konsertti

Killan jäsen baritoni Hannu Musakka pitää 70-vuotisjuhlakonsertin Lappeenrannan kirkossa sunnuntaina 27.12 alkaen klo 16 teemana “Muistojen laulut”. Pianistina Terho Marlo. Käsiohjelma kirkolta 10 €.


Killalle on myönnetty Suomen museoliiton juhlamitali

Lappeenrannassa 18.5. - 20.5. vietettyjen Valtakunnallisten museopäivien yhteydessä Suomen museoliitto on myöntänyt liiton 50-vuotismuistomitaleita kaikkiaan seitsemälle eri taholle. Yksi mitali myönnettiin Lappeenrannan Killalle "tunnustuksena museoalalla tehdystä pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä". Mitali on kuvanveistäjä Kauko Räsäsen suunnittelema.